Xerrada amb Jaume Plensa (escultor)

16 d’abril del 2018

Jaume Plensa i Suñé

Nascut el 1955 a Barcelona, ​​on va estudiar a l’Escola d’Art i Disseny de la Llotja i a la l’Escola de Belles Arts de Sant Jordi.

Des de 1980, l’any de la seva primera exposició a Barcelona, ​​ha viscut i treballat a Berlín, Brussel·les, Anglaterra, França i Estats Units, actualment resideix i treballa a Barcelona.

Ha estat professor a l’École nationale supérieure des Beaux-Arts de París i col · labora regularment amb l’Institut de l’Art de Chicago com a professor invitat. També ha impartit nombroses conferències i cursos en altres universitats, museus i institucions culturals de tot el món.

Jaume Plensa ha rebut nombrosos premis nacionals i internacionals, incloent la Medalla de Chevalier des Arts et des Lettres, concedit pel Ministeri de Cultura francès el 1993 i el Premi Nacional de la Belles Arts de la Generalitat de Catalunya l’any 1997. El 2005 va ser investit doctor honoris causa per l’Escola de l’Art Institute de Chicago. A Espanya, va rebre el Premi Nacional de Belles Arts el 2012 i el prestigiós Premi Velázquez de les Arts el 2013.

Plensa mostra regularment el seu treball a galeries i museus a Europa, Estats Units i Àsia. Les exposicions més destacades de la seva carrera inclouen l’organitzada a la Fundació Joan Miró de Barcelona el 1996, que va viatjar a la Galerie nationale du Jeu de Paume de París i Malmö Konsthall a Malmö (Suècia) l’any següent. A Alemanya, diversos museus han realitzat exposicions de la seva obra. Aquests inclouen Love Sounds al Kestner Gesellschaft a Hannover el 1999, The Secret Heart, que es va mostrar a tres museus de la ciutat d’Augsburg el 2014 i Die Innere Sight al Museu Max Ernst, a Brühl el 2016. Durant els anys 2015 i 2016, L’exposició Human Landscape ha recorregut diversos museus nord-americans: Cheekwood State and Gardens i The Frist Center for Visual Arts a Nashville, TN, Tampa Museum of Art a Tampa, FL i el Museu d’Art de Toledo a Toledo, OH. La seva última exposició del museu ha estat al 2017 al MAMC-Musée d’art moderne et contemporain, Saint-Étienne Métropole, França.

A Madrid, Plensa va acollir particularment l’exposició Chaos-Saliva, inaugurada el 2000 al Palau de Velázquez – Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofía.
Als Estats Units, on Plensa ha treballat i exhibit durant gairebé tres dècades, les seves obres s’han mostrat a moltes galeries d’art i museus. Entre les seves exposicions més destacades es va organitzar al Nasher Sculpture Center de Dallas.

El 2011, una gran selecció d’escultures de Plensa ha estat exposada al Yorkshire Sculpture Park de West Bretton, Anglaterra. L’exposició extensa es va mostrar a les galeries i al parc. Gràcies a aquesta exposició, el lloc va rebre el reconeixement nacional com Most Magnificent Attraction el 2011. Fins ara, aquest ha estat un dels espectacles més complets dedicats a l’obra de Jaume Plensa.

Una part molt significativa de l’obra de Plensa és en el camp de l’escultura a l’espai públic. Instal·lat a diverses ciutats d’Espanya, França, Japó, Anglaterra, Corea, Alemanya, Canadà, EUA, etc.,
“The Crown Fountain” , que es va donar a conèixer al 2004 al Millennium Park de Chicago, és un dels projectes més importants de Plensa i, sens dubte, un dels més brillants. El treball va portar a moltes comissions, afegint a la llista d’obres de Jaume Plensa en espais públics, fins a les més recents, Roots (2014) a Tòquio, Japó; Possibilities (2016) a Seül, Korea or Source(2017) a Montreal, Canadà.

Jaume Plensa ha guanyat nombrosos premis i cites, incloent el Premi Marsh per l’Excel·lència en Escultura Pública, que l’artista va rebre a Londres el 2009 per la seva obra Dream.
Amb la Junta, Esdeveniment Col · lateral de la 56a Biennal de Venècia, Basílica de San Giorgio Maggiore, Jaume Plensa obté el premi Global Fine Art a la Millor Instal·lació Exterior a l’any 2015.

Defensor de l’obra gràfica des del principi, va fer moltes exposicions dedicades a les arts gràfiques i edicions. Destaquem les retrospectives al Musée des Beaux Arts de Caen (França) i el Centre de Gravació i d’Imatges imprès de La Louviere (Bèlgica) el 2006.
El 2013 va rebre el Premi Nacional d’Arts Gràfiques concedit per la Calcografia Nacional a Madrid.

De 1996 a 2008 va col·laborar en molts projectes de teatre i òpera, especialment amb la companyia La Fura dels Baus, treballant el concepte i dissenyant conjunts i vestits.

Està preparant dues exposicions per a la tardor de 2018, al Palau del Cristal-Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofía de Madrid i al Museu d’Art Contemporani de Barcelona.

L’obra de Jaume Plensa es pot veure regularment a la Galerie Lelong & Co de París i Nova York, i la Galeria Richard Gray de Chicago i Nova York