Ferran Sáez

Escriptor

Ferran Sáez

Escriptor

Ferran Sáez Mateu (la Granja d’Escarp, Segrià, 1964) és un escriptor i professor universitari, especialista en Monetaigne, sobre qui va fer la tesi doctoral i diversos estudis i traduccions.

És doctor en Filosofia per la Universitat de Barcelona i professor titular a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals de la Universitat Ramon Llull. Ha estat director de l’Institut d’Estudis Polítics Blanquerna i coordinador del programa de doctorat Política, media, societat de la Universitat Ramon Llull, així com professor del programa de doctorat IN3 de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Entre el 1999 i el 2005 es va ocupar de temes relacionats amb la recerca al CETC, i va formar part del consell de redacció d’Idees, revista que posteriorment va dirigir entre 2011 i 2015. Ha estat l’investigador principal (IP) del GRECOM (Grup de Recerca en Comunicació, Opinió Pública i Memòria) de la Universitat Ramon Llull des de 2006 fins a 2017. Col·labora regularment al diari Ara, i també va escriure al diari Avui durant 12 anys, al setmanari El Temps des de 2005 fins a 2017, a La Vanguardia, a Segre, a Elsingulardigital.cat, Catalunya Oberta.cat, a Catalunya Ràdio, a Barcelona Televisió i a altres mitjans de comunicació, i ha format part del consell assessor de diverses revistes de pensament. Entre 2011 i 2015 va ser el director del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis (CETC) de la Generalitat de Catalunya.[ L’obra assagística de Ferran Sáez Mateu ha estat mereixedora de premis com el Joan Fuster (1999) o el Josep Vallverdú (1998). L’any 1996 va ser guardonat també amb el Premi Pere Calders, per l’obra La invenció de l’Home. La seva principal línia de recerca acadèmica és la que correlaciona democràcia i comunicació. Malgrat que el gruix de la seva obra és de caràcter assagístic, ha fet també diverses incursions en la literatura de ficció i en la poesia. El 2019 va guanyar el 40è premi Carles Rahola d’assaig amb el dietari filosòfic La vida aèria. Pertany al consell assessor de la Fundació Joan Maragall-Cristianisme i Cultura, i als consells de redacció de les revistes Qüestions de Vida Cristiana i Serra d’Or-Publicacions de l’Abadia de Montserrat.

Compositor i intèrpret poliinstrumentista, posseeix la col·lecció privada d’instruments musicals més important de Catalunya.