Walfrido Domínguez

Músic La Habana

Walfrido Domínguez

Músic

L’Havana, 1954 |

Sóc guitarrista i compositor. La música que escric i interpreto està inspirada, sobretot, en els gèneres i els ritmes de la música popular cubana. Vaig estudiar guitarra clàssica a l’Institut Superior d’Art de l’Havana i aquesta formació m’ha permès aplicar a la música tradicional tècniques clàssiques de composició, a les que gradualment he anat incorporant també influències de jazz i d’altres músiques contemporànies.

Composo música per a guitarra i diverses formacions de cambra. També he escrit música per a teatre i concerts per a guitarra i orquestra de corda, he dirigit una orquestra de jazz llatí i he compost moltes cançons, algunes d’elles per a nens.

Combino la composició amb l’ensenyament i la interpretació. Íntegre i dirigeixo “Obdara Trio”, en el que m’acompanyen el clarinetista Bartolomé García-Plata i el guitarrista Farid Bechara. Obdara Trio em permet experimentar i interpretar la meva pròpia música amb dos músics excepcionals.

He integrat també altres grups de cambra, amb els que he recorregut bona part d’Europa i Amèrica Llatina. Per la creativitat que despleguem, el que més ha marcat la meva trajectòria com a intèrpret i compositor és el Duo Confluència, que em va unir a guitarrista Eduardo Martín durant quinze anys. Junts vam començar a fusionar la música popular cubana i la música clàssica i a explorar l’arrel afrocubana. D’aquesta època queden temes originals i arranjaments que em segueixen acompanyant i que altres músics han gravat i fet seus amb el temps, com “Preludi, rés i cant a Obbatala” o “Sons i flors”.