El fantasma de la Xirgu

Amb
JOAN FONTCUBERTA FOTÒGRAF
Dilluns 15 de febrer de 2021, 19:00
Teatre Romea com arribar

Vídeos

Galeria

Descripció

Derrida va proposar una ciència dels espectres, l’Hauntologia. Potser tindria cabuda en aquesta ciència la recerca del fantasma de Margarita Xirgu, que habita en el Teatre Romea i en la imaginació dels qui han notat la seva presència.

El 15 de febrer Joan Fontcuberta ens convoca al teatre Romea per apropar-nos al fantasma de la Xirgu. No serà una sessió d’espiritisme, però sí una primícia en la que es desvelarà al públic la captura d’aquella ombra espectral plasmada sobre una placa fotogràfica.

Durant els últims anys Fontcuberta ha recorregut molts arxius històrics fotogràfics guiat per la poètica de les imatges malmeses. Diverses condicions ambientals afecten la conservació de les velles fotografies i la imatge que encapsulen a poc a poc desapareix atacada per la humitat, els fongs o els micro-organismes. La paradoxa és que la fotografia, que va nàixer com un dispositiu de memòria, acabi amb el temps perdent la memòria, és a dir, esdevenint amnèsica. Aleshores les formes s’insubordinen i trenquen el vincle amb la realitat que representaven. En aquest estat la fotografia ja no és document sinó mera fantasmagoria