Joan Fontcuberta

fotògraf BARCELONA

Activitats de Joan Fontcuberta

Joan Fontcuberta

fotògraf

Joan Foncuberta

Llicenciat en Ciències de la informació, Fontcuberta és professor d’Estudis de Comunicació Audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona i la Universitat Harvard de Cambridge (Massachusetts), funcions que exerceix simultàniament amb la seva col·laboració amb diverses publicacions especialitzades en imatge. El 1980 va ser cofundador de la revista Photovision, editada en format bilingüe espanyol i anglès, ocupant el càrrec de redactor en cap.

Com a promotor d’esdeveniments relacionats amb l’art fotogràfic, va organitzar les Jornades Catalanes de Fotografia el 1979 i el 1982, va col·laborar en la constitució de la Primavera Fotogràfica de Barcelona. El 1984, va comissariar l’exposició Idas y Caos. Avantguardes fotogràfiques a Espanya 1920-1945, exhibida a la Biblioteca Nacional de Madrid i al International Photography Center de Nova York i més tard Creació Fotogràfica a Espanya 1968-88, mostrada al Museu Cantini de Marsella i al Centre d’Art Santa Mònica de Barcelona. El 1996 va ser nomenat director artístic del Festival Internacional de Fotografia d’Arlés. El 1998 va obtenir el Premi Nacional de Fotografia del Ministeri de Cultura.

La seva extensa obra fotogràfica es caracteritza per l’ús d’eines informàtiques en el seu tractament i la seva presentació de manera interactiva amb l’espectador. De la mateixa manera que altres artistes contemporanis, representa una visió crítica de la realitat, les veritats fotogràfiques, històriques o fictícies a través de la fotografia i el seu context.

Entre 1985 i 2001, l’obra de Fontcuberta va ser exposada en més d’una trentena de museus i sales d’art d’Europa, Amèrica del Nord i Japó com el Folkwang Museum d’Essen el 1987, el MOMA de Nova York, el 1988, el CAAC en Sevilla, el 1989, l’IVAM de València, 1992, la Parco Gallery de Tòquio, 1992, el Museu de Belles Arts de Bilbao, 1995, el Musée de l’Elisée de Lausana, 1999, el MNAC i MACBA, 1999, o la Redpath Museum de Mont-real, 1999.

La seva obra ha estat adquirida per col·leccions públiques, especialment dels Estats Units, Alemanya, França, Espanya i Argentina com el Centre Georges Pompidou de París, el Metropolitan Museum of Art i el Museu d’Art Modern de Nova York, l’Art Institute of Chicago; el Museum für Kunst und Gewerbe d’Hamburg; l’IVAM de València i el Museu de Belles Arts de Buenos Aires.

Va participar en els tallers de les convocatòries de 2010 (juntament amb la fotoperiodista Susan Meiselas) i 2011 (amb Martin Parr), ambdós de l’agència Magnum, del festival de Fotografia Emergent-Lleida.

El 2004 va guanyar el Premi Bartolomé Ros i el 7 de març de 2013 el prestigiós Premi Internacional de Fotografia Hasselblad. Entre 2016 i 2017 va crear el personatge de Ximo Berenguer