Albert Serra

Director cinematogràfic Barcelona

Activitats de Albert Serra

Albert Serra

Director cinematogràfic

 

Albert Serra, nascut a Banyoles el 1975, és llicenciat en Filologia Espanyola i doctor en teoria de la literatura i en literatura comparada per la Universitat de Barcelona.
Debutà com a director de llargmetratges amb Crespià,
The film not the village (2003), no estrenat en sales comercials. La seva segona pel·lícula, Honor de cavalleria (2006), una reinterpretació del Quixot, guanyà premis als festivals de Venècia i Torí, i va donar a conèixer el seu personal estil de cinema contemplatiu amb elaborats plans rodats en blanc i negre. Per El cant dels ocells (2006), una història sobre els Reis Mags, va guanyar el premi Gaudí al millor director. Posteriorment va escriure i dirigir El senyor ha fet en mi meravelles (2011), estrenada al Festival del Film de Locarno i inèdita en sales comercials, sorgida de la iniciativa del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i emmarcada en el cicle “Correspondències” fílmiques amb el cineasta argentí Lisandro Alonso.
També ha escrit i dirigit teatre (Pulgasari, 2010) i televisió (Els noms de Crist, 2011).
Rep el prestigiós premi LUMA, atorgat per la Fundació LUMA a la Universitat de Barcelona Recontres d’Arles 2011. Destacats artistes com Kenneth Anger o Jonas Mekas eren alguns dels nominats seleccionats per un notori comitè (Hans Ulrich Obrist, Philippe Parreno, Beatrix Ruf).
Per la seva banda, institucions com el Centre Pompidou de París i la Cinematek de Brussel·les li van dedicar mostres retrospectives el 2013, igual que la Tate Modern de Londres, on el seu treball es va poder veure el 2015. Així mateix, ha comptat amb el reconeixement de cites artístiques internacionals de primer nivell com la Documenta 13 de Kassel, on va presentar Els tres porquets, pel·lícula de 101 hores en la qual trasllada els textos de Johann Wolfgang Goethe, Adolf Hitler i Rainer Werner Fassbinder a la pantalla. Aquest mateix any presentà al Festival de Locarno Història de la meva mort, una adaptació del mite de Casanova i Dràcula.
El maig del 2015 va presentar al pavelló català de la Biennal de Venècia La singularitat, un projecte cinematogràfic de 12 hores de durada visualitzat simultàniament en diverses pantalles, que indaga en la relació home-màquina.
El 2016 va estrenar al Festival de Canes La mort de Lluís XIV, relat sobre els darrers dies del monarca francès, que va ser guardonat amb el premi Jean Vigo i posteriorment amb el Premi Feroz Especial. A partir d’aquest film, el 2017 presentà la instal·lació Roi Soleil, que l’any següent obtingué el Gran Premi del Festival de Marsella. L’any 2017 rebé el Premi Nacional de Cultura del CoNCA.
El febrer del 2018 estrenà al Volksbühne de Berlín l’obra teatral Liberté, situada en un segle XVIII utòpic, i posteriorment va guanyar el Premi Especial del Jurat de la secció Un Certain Regard del Festival de Canes (2019). Al febrer de l’any 2019 presentà al Museo Reina Sofía Personalien, una instal·lació sobre l’instint sexual. Actualment prepara el seu llargmetratge, I Am a Artist, sobre la vida interior del món de l’art.
Albert Serra ha estat convidat com a professor en nombrosos
museus, universitats i centres culturals, especialment a França, on és molt
apreciat, però també a Catalunya, Espanya, Suïssa, Itàlia i els EUA, on ha mostrat i discutit la seva obra a les universitats de Harvard, Yale, Filadèlfia,
CalArts, New Museum, entre moltes altres.