Jordi Nopca

Periodista Barcelona

Activitats de Jordi Nopca

Anuari cultural 2019

Dilluns 16 de desembre de 2019, 19:00 Teatre Romea

Amb Jacinto Antón, Leticia Blanco, Sergi Doria, Víctor Fernández, Helena Hevia, Josep Massot, Miquel Molina, Jordi Nopca, Ramon Vendrell i Sergio Vila-Sanjuán

Jordi Nopca

Periodista

Jordi Nopca va estudiar Periodisme i Teoria de la Literatura i Literatura Comparada. Des del 2006 ha publicat articles per a Mondosonoro, Benzina, Sortim, Què fem?, Go Mag i Time Out Barcelona.

El 2012 va publicar la seva primera novel·la, El talent, amb Labreu Edicions. En ella, narra les vivències d’una jove parella que viatja a Lisboa amb un prototip robat que pot detectar el talent literari. És gràcies a aquest invent amb què poden descobrir el talent amagat de diverses persones i publicar les seves obres per mirar de guanyar-se la vida. Per a l’autor, la novel·la, redactada cinc anys abans de la seva publicació, «havia de situar-la en un moment anterior a la crisi, que ha suposat un desmantellament progressiu d’il·lusions, mentre que aquesta novel·la és preil·lusions perdudes».

Julià Guillamon va afirmar al suplement cultural de La Vanguardia que «la seva primera novel·la és una poca-soltada sàvia, plena de referències a autors antics i moderns, llibres clàssics i llibres de moda, que es barregen en un argument xarbotat» i que «la gràcia de la novel·la és que et fa lliscar molt ràpidament, a còpia d’enginy, diàlegs delirants i situacions narratives impossibles».

El 2013 va rebre el II Memorial Pere Rodeja, atorgat pel Gremi de Llibreters, per «oferir als lectors una mirada àmplia, innovadora i completa de la realitat literària del nostre país» amb els seus treballs periodístics. El 2014 Jordi Nopca va guanyar el premi Documenta 2014 amb el recull de relats Puja a casa.

El novembre de 2019 va guanyar el Primer Premi Proa de Novel·la amb l’obra La teva ombra.